راه های درمان فلجی و پاباز بودن جوجه ها | چرا جوجه می لنگد؟

راه های درمان فلجی و پاباز بودن جوجه ها - جوجه کشی دات کام

فلج شدن، پا باز بودن و لنگیدن جوجه ها، عمدتا به سه دلیل ضعف جیره غذایی، جوجه کشی نامناسب و بیماری های ویروسی اتفاق می افتد. در صورتی که جوجه های تازه متولد شده شما، دارای مشکلاتی در پای خود هستند، این پست از جوجه کشی دات کام را مطالعه فرمایید.

در ادامه مقاله، تمامی دلایل لنگش جوجه ها و راه های پیشگیری و درمان هرکدام از آنها به طور کامل بررسی شده است.

دلایل فلج شدن، لنگیدن و پا باز شدن جوجه ها

مشکلات پا در تمام پرندگان به وجود می آید اما، لنگیدن در جوجه مرغ، اردک و جوجه بوقلمون ها بیشتر از سایر طیور مشاهده میشود.

1-    فلج شدن جوجه ها به دلیل تغذیه نامناسب

دستگاه جوجه کشی 2016 تایی
دستگاه جوجه کشی ۲۰۱۶ تایی

2-    فلج شدن یا باز بودن پای جوجه به دلیل بستر نامناسب

3-    لنگیدن جوجه به دلیل تورم و ایجاد زخم در پا

4-    فلجی جوجه به دلیل بیماری گله مادر

5-    تولد جوجه های فلج به دلیل نگهداری نامناسب تخم نطفه دار

6-    تولد جوجه پا باز به دلیل استفاده از دستگاه جوجه کشی نامناسب

7-    بیماری دلیلی بر لنگیدن جوجه مرغ و بوقلمون[recent_posts num="2" offset="2"]

8-    لنگیدن جوجه به دلیل حمل نقل نامناسب و افزایش سطح استرس

9-    اصلاح نژاد و مشکلات ژنتیکی

در ادامه این مقاله از جوجه کشی دات کام، به توضیح کامل این موارد و راه های درمان هر کدام از این مشکلات، پرداخته شده است.

1-  تغذیه ضعیف، علت اصلی مشکلات پای جوجه ها

جیره غذایی نامناسب، کمبود کلسیم، کمبود ویتامین A، E و کمبود سایر مواد مغذی در غذای جوجه ها، یکی از اصلی ترین علل لنگش و کج شدن پای جوجه می باشد. مصرف غذای کپک زده، کمبود میزان غذا، نوشیدن آب آلوده و … به راحتی باعث بروز بیماری و ضعف عضلانی می شود.

برای جلوگیری از این امر، ضروری است تا علاوه بر تهیه خوراک مخصوص و مقوی برای جوجه ها، در تغذیه آنها از مولتی ویتامین مخصوص طیور و قطره کلسیم نیز استفاده گردد.

2- بستر نامناسب

یکی از دلایل مهم ایجاد زخم و یا آسیب به پاهای جوجه شترمرغ، بوقلمون، مرغ، اردک و … استفاده از بستر نامناسب است. بستر های بتنی و لغزنده، بستر خیس، بستر سخت و آجری، به راحتی باعث کج شدن، زخمی شدن و ایجاد تورم در کف پای جوجه ها میشوند.

بستر نامناسب دلیل پاباز بودن جوجه ها - جوجه کشی دات کام

نگهداری جوجه بر روی روزنامه، کارتن، مقوا و بستر خیس، برای آن ها مشکلات زیادی را به دنبال دارد. استفاده از بستر پوشالی نرم یا خرده چوب برای تمامی جوجه ها ضروری می باشد.[recent_posts num="2" cat="" order="asc" orderby="rand"]

نکته : جوجه بوقلمون ها، به دلیل پاهای ضعیف و مقاومت کم آنها در برابر سرما، بیشتر در معرض فلجی قرار میگیرند. در نتیجه برای جلوگیری از فلج شدن جوجه بوقلمون، از بستر مناسب استفاده نمایید.

3- ایجاد زخم و عفونت در پای پرنده

نمناکی، خیس بودن، زبر بودن بیش از حد بستر، وجود وسایل نوک تیز و یا خرده چوب های تیز در بستر پرورش، می تواند باعث ایجاد زخم هایی در کف و ساق پای جوجه ها شود. این زخم ها به محض قرار گرفتن پرنده در محیط آلوده، شروع به عفونت و تورم میکنند. تنها راه جلوگیری از این امر، رعایت بهداشت و کنترل نرمی بستر نگهداری پرندگان است.

4- بیماری گله مادر و ضعیف بودن نطفه

بسیاری از تخم های نطفه دار، از گله های مادر بیمار یا خروس های ضعیف به دست می آیند. نطفه این تخم ها نیز به تبع بسیار ضعیف بوده و در صورت جوجه کشی، یا به ثمر نرسیده و یا جوجه هایی ضعیف متولد میشوند. از طرفی تغذیه ناکافی مرغ های تخم گذار نیز، باعث ضعیف بودن تخم و جمع شدن انگشتان جوجه و فلجی آنها می گردد.

کمبود ویتامین B3 در تغذیه مرغ ها باعث نرمی استخوان پای جوجه شده و کمبود ریبوفلاوین نیز، منجر به تولد جوجه هایی با انگشتان جمع میشود.

5- نگهداری نامناسب تخم نطفه دار

تخم نطفه دار از شرایط ویژه ای برای نگهداری برخوردار است. رعایت دمای محیط، رطوبت، چرخش دائم تخم ها، قرار گرفتن نوک پهن تخم به بالا و نبود فضله و آلودگی بر روی پوسته آنها، بر سلامت جوجه ها نیز تاثیر گذار است. عمدتا تخم هایی که در جهت اشتباهی قرار داده شده اند و یا چرخش نامناسبی دارند، جوجه های ضعیف و فلجی نیز تولید میکنند.

تخم های نطفه داری که بیش از 10 روز نگهداری شده اند، اصطلاحا کهنه بوده و در فلج بودن جوجه ها تاثیر زیادی دارند.

6- برهم خوردن تعادل دمایی و رطوبت دستگاه جوجه کشی

رعایت رطوبت، دما و تهویه در دوران جوجه کشی به ویژه در دوران هچری بسیار حیاتی است. عدم تعادل هر کدام از مواد گفته شده به راحتی موجب خفه شدن یا فلج شدن جوجه ها در روزهای آخر جوجه کشی میشود.

کاهش رطوبت در دوره جوجه کشی، موجب کاهش رطوبت تخم و چسبیدن زرده به غشای داخلی تخم میگردد. از طرفی این کاهش رطوبت در دوره هچری، باعث خشک شدن پوسته و ناتوانی جوجه ها در بیرون آمدن از آن نیز خواهد شد. این امر مشکلاتی را برای جوجه به وجود می آورد.

7- سبدهای هچ نامناسب

سبدهای هچ نامناسب دلیل پاباز بودن جوجه ها - جوجه کشی دات کام

از طرف دیگر، صافی سطح سبد های هچری، باعث سر خوردن جوجه و باز شدن پای آنها میشود. سبدهای هچ در دستگاه های جوجه کشی فروشگاه جوجه کشی دات کام، دارای سطوح برآمده و مخصوص می باشند که برای جلوگیری از پا باز شدن جوجه ها تعبیه شده اند. برای اطلاع از قیمت و خرید دستگاه جوجه کشی کلیک کنید.

نکته : به دلیل شکل متفاوت پای جوجه اردک، سبدهای هچری تاثیر زیادی در سلامت پای آنها دارد. کاهش رطوبت دستگاه جوجه کشی و عدم آبپاشی تخم ها نیز، یکی از دلایل اصلی لنگیدن پای جوجه اردک است.

8- بیماری های مزمن و عفونی

بیماری مارک، نیوکاسل، مایکوپلاسما و برفک پا، به طور کلی، موجب فلج شدن و لنگیدن جوجه ها می شوند. این بیماری های خطرناک و واگیردار، تنها با رعایت بهداشت قفس و محیط و واکسیناسیون جوجه ها در روزهای اولیه زندگی پیشگیری میشوند.

لازم است تا مرتبا ظرف غذا و آب جوجه ها نظافت شود و از ورود حیوانات دیگر به محل زندگی آنها نیز جلوگیری گردد.

بیشتر بدانید : راه های درمان جوجه های بی حال

9- حمل و نقل نامناسب جوجه ها

حمل و نقل نامناسب و انباشت زیاد جوجه ها بر روی یکدیگر در پروسه جا به جایی، آسیب زیادی به پاهای جوجه وارد میکند. معمولا در پرورشگاه های طیور مشاهده میشود که پس از تخلیه جوجه ها از وسیله نقلیه، تعداد زیادی از آنها توانایی راه رفتن یا ایستادن روی پای خود را ندارند.

جوجه ها باید به آرامی درون جعبه های مخصوص حمل و نقل قرار گرفته و وسیله نقلیه نیز یکنواخت و آرام حرکت کند.

10- استرس

استرس، یکی از دلایل اصلی کاهش اشتها و تضعیف سیستم ایمنی بدن جوجه هاست. بروز استرس و سرو صدای زیادی در اطراف جوجه ها، سرمای هوا و کمبود غذا، با تضعیف پرنده، منجر به تضعیف عضلات پای جوجه نیز میشود.

11- تراکم بالای جوجه ها در محیط

زمانی که در یک محیط تعداد زیادی جوجه قرارگیرند، تحرک آنها نیز با مشکلاتی مواجه می شود. عدم تحرک و ضعف عضلانی پرنده، سبب بروز فلجی جوجه ها و سایر مشکلات پای آنها میشود. لازم است تا برای جوجه ها، بسته به تعداد و جثه آن ها محیط مناسبی را فراهم کنید.

12- اصلاح نژاد و ژنتیک

یکی از علل فلج شدن و لنگش پا در جوجه ها، اصلاح نژاد آنها است. معمولا در جوجه مرغ های گوشتی که برای وزن گیری بیشتر اصلاح نژاد شده اند، این اتفاق رخ میدهد. این بیماری در جوجه بوقلمون های سنگین وزن بیوتی یا سینه پهن نیز بسیار شایع است. در این پرندگان، وزن گیری بسیار سریع بوده و از طرفی پای پرنده تحمل این وزن را ندارد. در نتیجه فلجی و لنگش در جوجه بوقلمون و مرغ مشاهده می شود.

ژنتیک پرنده مادر و جفت گیری پرندگان هم خانواده نیز، از دلایل عمده پاباز بودن، فلجی و لنگیدن جوجه ها است. متاسفانه مشکلات ژنتیکی در جوجه ها هیچ درمانی ندارد.

درمان پا باز بودن، فلجی و لنگیدن جوجه ها

قبل از هر چیز، جوجه بیمار را از سایر جوجه ها جدا کنید تا زیر دست و پای آنها آسیب نبیند. پرنده فلج، نمیتواند به راحتی تغذیه کند بنابراین لازم است تا با دست آنها را تغذیه کنید.

درمان خانگی باز شدن پای جوجه ها

برای این منظور، یک کش کوچک تهیه کنید و پاهای جوجه را درون آن قرار دهید. وسط کش را با استفاده از یک نی یا چسب به یکدیگر نزدیک کنید. یک حوله را درون جعبه گذاشته و جوجه را روی آن قرار دهید. دمای محیط نگهداری پرنده را افزایش دهید.

درمان خانگی باز شدن پای جوجه ها - جوجه کشی دات کام

در آبخوری جوجه مقداری مولتی ویتامین مخصوص طیور بریزید تا انرژی لازم برای بهبود را داشته باشد. پس از اینکه پرنده بهبود یافت، کش را باز کرده و تا 48 ساعت جوجه را در کنار باقی پرندگان قرار ندهید.

هرچه جوجه سن کمتری داشته باشد، موفقیت شما در درمان باز بودن پای جوجه نیز بیشتر است.

درمان جمع شدگی انگشتان پای جوجه

دلیل عمده تولد این جوجه ها، جیره غذایی ضعیف مرغ  مادر و دمای پایین در دستگاه جوجه کشی می باشد. در این مواقع، انگشتان جوجه به داخل پا کاملا جمع شده و توانایی راه رفتن ندارند. برای درمان این پرنده نیز، افزایش دمای محیط و مولتی ویتامین مخصوص ضروری است.

درمان جمع شدگی انگشتان پای جوجه - جوجه کشی دات کام

مقوای کوچکی تهیه کنید و انگشتان پرنده را روی مقوا قرار دهید. تمام انگشتان را آتل بندی کرده تا دوباره جمع نشوند. هر 24 ساعت یکبار، آتل را باز کنید و انگشتان را کمی ماساژ دهید، مجددا آن را با مقوای جدید آتل ببندید.

پس از مدتی انگشتان پای جوجه به حالت عادی برگشته و قادر به راه رفتن میباشد.

درمان لنگیدن پای جوجه

برای این منظور، مقداری آب و شکر و مولتی ویتامین مخصوص در اختیار پرنده قرار دهید. محیط را گرم کرده و جوجه را با جیره استارتر مخصوص تغذیه کنید. استفاده از قطره کلسیم نیز در درمان پرنده موثر است.

جمع بندی

در این مقاله از جوجه کشی دات کام، تمامی دلایل فلج شدن جوجه ها و راه های درمان و نحوه آتل بندی پای جوجه به طور کامل توضیح داده شد. سوالات خود را در قسمت کامنت ها با ما به اشتراک بگذارید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

دسته‌بندی بیماری های پرندگان و طیور
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

7 پاسخ به “راه های درمان فلجی و پاباز بودن جوجه ها | چرا جوجه می لنگد؟”

  1. سلام خیلی ممنونم بابت کمکتون , من 5 تا جوجه دارم یکیشون بعد از حدود 2 هفته یک دفه مریض شد و روز بعدش پاهاش فلج شدن نمیتونست راه بره و انگشتاش رو همش جمع میکرد طبق توضیحی که شما دادید انگشتاشو یه جوری اتل بندی کردم که جمع نشن و کلا راست باشن که موقع نشستن نتونه کج بشینه چون نباید عادت کنه و ماساژ هم دادم, کلا نزاشتم دوباره انگشتاشو جمع کنه یا پاهاشو کج کنه در عرض یک روز خوب شد الان میتونه دوباره راه بره ولی هنوزم کمی میلرزه ولی خوبه چیزی که خیلی برای پاهاش خوب بود ماساژ دادن کف پاهاش انشگشتاش و ساق پاش بود. با دست بهش دونه و آب میدادم که اذیت نشه و دیگه خوب شد. بازم تشکر بابت راهنمایتون.

  2. سلام من ۱ هفته و نیم هست که جوجه مرغ گرفتم اما بعد از اینکه گرفتم چند روز بعدش مریض شد و تونستم درمانش کنم ولی بعد مریضیش یکی از پاهاش فلج شد و نمی تونه راه بره همش به یک ور میوفته، دلیلش چیه؟ چجوری میتونم درمانش کنم؟

  3. سلام جوجه خروس ۸ماهشه چندروزی یه پاش میلنگه هدا خوبمیخوره ولی همش یه ور میشینه من میارم تواتاق فقط چند لحطه برای عدالت میفرستم واکسنشم به موقع نیوکاسل ردم می ترسم به بقیه سرایت کنه جدا نگه میدارم شما میگید چیکار کنم پوست تخم مرع تو غدای همشون میریزم ازلحاظ رسیدگی هیچ کم وکاری ندارند حتی براشون کله ماهی میگیرم میپزم داخل غذاشون میدم من موندم چرا اینجوریه شده ممنون

  4. من جوجه ام چشماش لکه های خونی و پاش نمیتونه وایسه چطوری خویش کنم لطفاً بگید

  5. سلام
    خسته نباشید
    من تقریبا یه ماهه که سه تا جوجه گوشتی خریدم که یه بار کم مونده بود چوب بیوفته رو پای یکیشون ولی فرار کرد و بعد از اون یه پاش میلنگه،یه مدت بهتر شده بود ولی دوباره چند روز که میلنگه و وقتی میخواد بخوابه یا یه پاشو دراز می‌کنه یا دو تا پاهاشو باز می‌کنه و میخوابه،قبلا پاهاشو باز نمی‌کرد ولی الان چند روزه که باز میکنه،وقتی هم که میخواد حرکت کنه بال بال میرنه،الان سه هفته ست که این مشکل رو داره،اگه میشه راهنمایی کنید و بگید درمان میشه؟
    ممنون میشم

  6. باسلام وسپاس از مطالبی که برای مطالعه گذاشتید ..وممنون اگه به سوالم جواب بدید %
    اگر جوجه لاری با ۵ماه یک پای ان کج تر باشد با مشتمال و اب گرم وصابون یا دارو جای امیدهست که خوب بشه باتشکر

    1. سلام ممنون از نظر شما
      چند وقته پاش کجه ؟ دلیلش رو میدونید ؟ اگه به تازگی این مشکل براش به وجود اومده با اتل بندی ممکنه درست بشه . باید تقویت بشه
      اگه شکستگی باشه و قدیمی باشه احتمالش خیلی کمه که درمان بشه
      برای تشخیص دقیق به دامپزشک مراجعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با کارشناسان فروش کارخانه
سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت