پرورش بلدرچین تخمگذار در روستا

پرورش بلدرچین تخمگذار در روستا - جوجه کشی دات کام

پرورش بلدرچین تخمگذار

پرورش بلدچین تخمگذار یکی از شاخه های مهم برای سود بردن از این پرنده مقاوم میباشد. تخم بلدرچین خواص زیادی داشته و برای سلامتی بدن بسیار مفید است. تخم بلدرچین علاوه بر اینکه طعم بسیار خوشمزه ای دارد به دلیل مغذی بودن مصرف آن به کودکان، افراد بزرگسال، زنان باردار و سالمندان توصیه میشود. به همین منظور مزرعه های مختلفی به پرورش بلدرچین تخمگذار پرداخته و از این طریق کسب درامد میکنند. شرایط نگهداری بلدرچین تخمگذار و تغذیه آنها با گله های گوشتی و حتی گله های مولد متفاوت است. در این مقاله از وبلاگ سایت جوجه کشی دات کام اصول پرورش بلدرچین تخمگذار را به شما آموزش می دهیم.

سن تخمگذاری بلدرچین

بلدرچین ها سرعت رشد بسیار بالایی دارند به طوریکه تخم نطفه دار بلدرچین در عرض 17 روز به جوجه تبدیل شده و آن جوجه نیز در عرض 42 روز بالغ شده و خود تخمگذار میشود. یعنی از زمان جوجه کشی تا رسیدن به سن تخمگذاری، یک بلدرچین تقریبا به 2 ماه زمان نیاز دارد. همچنین یک هفته پس از بلوغ جسمی، این پرنده به بلوغ کامل جنسی رسیده و میتواند تولید مثل داشته باشد. همین امر باعث شده تا پرورش بلدرچین نسبت به بقیه طیور زود بازده باشد و لذا پرورش دهنده بلدرچین تخمگذار درمدت زمان کوتاهی میتواند به کسب درامد از این پرنده بپردازد.

تعداد تخمگذاری

میزان تخمگذاری این پرنده به عوامل مختلف از جمله محیط نگهداری، تغذیه، آب و هوا و سن پرنده بستگی دارد. بلدرچین معمولا از سن بلوغ تا سن 8 ماهگی هر هفته 4 الی 5 عدد تخم میگذارند و به طور متوسط تعداد تخمگذاری سالانه این پرنده پرورشی 200 عدد می باشد. در بهترین حالت نیز بلدرچین ها در سال اول تا 300 عدد تخم میتوانند تولید کنند.

اوج تخمگذاری بلدرچین ها از سن 70 روزگی به تدریج شروع میشود و یک گله تخمگذار در سن 100 روزگی با مدیریت صحیح به پیک تولید میرسد. در زمان اوج تولید گله بلدرچین تخمگذار حدودا 80 درصد بازدهی دارد. یعنی اگر 1000 قطعه بلدرچین تخمگذار داشته باشیم در سن 100 روزگی این گله روزانه 800 عدد تخم خواهد گذاشت. این روند تخمگذاری با کمی افت تا 6 ماه دیگر ادامه دارد. در کل بازدهی گله بلدرچین های تخمگذار 70 درصد می باشد.

دستگاه جوجه کشی 336 تایی
دستگاه جوجه کشی ۳۳۶ تایی

تعداد تخمگذاری بلدرچین - جوجه کشی دات کام

ولی تقریبا از سن یکسالگی به بعد میزان تخمگذاری این پرنده به طرز قابل توجهی کاهش یافته و توجیه اقتصادی خود را از دست میدهد. یعنی هزینه دان روزانه آنها با سود فروش تخم ها برابری نموده یا حتی بیشتر میشود. به همین دلیل عمر اقتصادی بلدرچین های تخمگذار کم می باشد. گله های تخمگذار حداکثر تا سن 9 ماهگی نگهداری میشوند و معمولا پس از 8 ماهگی جیره آنها را کمی تغییر داده و آنها را به کشتارگاه می فروشند. پس کل دوره پرورش این پرنده از سن یک روزگی تا اتمام دوره 8 الی 9 ماه خواهد بود.

پس از اتمام دوره مجددا باید سالن را ضدعفونی کرد و آن را برای جوجه ریزی مجدد آماده نمود. ضدعفونی و تمیز کردن سالن دو هفته زمان نیاز دارد. پس از اماده سازی سالن مجددا میتوان جوجه های یک روزه را وارد سالن نموده و آنها را پرورش داد.

بهترین نژاد بلدرچین تخمگذار

تعداد تخمگذاری رابطه مستقیمی با ژنتیک و نژاد آن پرنده دارد. بلدرچین هایی که برای تخمگذاری پرورش داده میشوند، حاصل نژاد اصلاح شده بلدرچین ژاپنی و معمولی می باشند. از بین نژادهای مختلف این پرنده، نژاد بلدرچین ژاپنی بیشترین میزان تخمگذاری را دارد.

روش تشکیل مزرعه پرورش بلدرچین تخمگذار

برای تشکیل گله تخمگذار چندین روش در پیش دارید. این روش ها شامل موارد زیر می باشد:

  • خرید تخم نطفه دار و جوجه کشی از آنها
  • خرید جوجه یک روزه بلدرچین تخمگذار
  • خرید بلدرچین بالغ

خرید تخم نطفه دار و جوجه کشی

در این روش با توجه به ظرفیت مدنظرتان باید یک دستگاه جوجه کشی صنعتی خرید کنید. پس از تهیه دستگاه جوجه کشی لازم است که نسبت به خرید تخم های نطفه دار بلدرچین اقدام نمایید. برای این منظور باید به مزرعه های پرورش بلدرچین مولد مراجعه نموده و از آنها به تعداد لازم تخم نطفه دار تهیه کنید.[recent_posts num="2" offset="2"]

خرید تخم نطفه دار و جوجه کشی - اندیشه سبز

در این روش باید با اصول جوجه کشی بلدرچین و نحوه نگهداری تخم نطفه دار این پرنده آشنا باشید و یا اطلاعات لازم را کسب کنید. جوجه کشی از تخم های نطفه دار و تبدیل آنها به جوجه یک روزه ارزان تر از خرید جوجه یک روزه آماده خواهد بود. همچنین با خرید دستگاه جوجه کشی، در آینده پرورش دهنده میتواند مجددا گله مدنظر خود را تشکیل دهد. در مقاله آموزش جوجه کشی از بلدرچین با دستگاه، نحوه تکثیر این پرنده را به طور کامل شرح داده ایم.

خرید جوجه یک روزه

 این روش نیز یکی دیگر از راه های تشکیل گله تخمگذار می باشد. در این روش از هچری ها جوجه یک روزه بلدرچین سفارش می دهید و سپس آنها را پرواربندی میکنید.

خرید بلدرچین نیمچه یا بالغ

خرید جوجه یک روزه و یا جوجه کشی از تخم های نطفه دار از حساسیت بیشتری برخوردار می باشد. معمولا تلفات بلدرچین در همان سنین جوجگی و تا سن دو هفتگی اتفاق می افتد. اگر جوجه ها این سن را رد کنند، دیگر کمتر دچار مریضی خواهند شد و تلفات کمتری خواهید داشت. به همین منظور افراد کم تجربه بیشتر به سمت خرید نمیچه ها می روند.

خرید بلدرچین بالغ در همان ابتدای پرورش توصیه نمیشود، چون برای تخمگذاری باید بلدرچین ها را به محیط جدید عادت داده و یک برنامه تغذیه و نوردهی مناسب اجرا کنید تا آنها به موقع شروع به تخمگذاری کنند.

مکان مناسب برای نگهداری بلدرچین تخمگذار

مکان اختصاص داده به بلدرچین های تخمگذار باید ساکت و به دور از آلودگی باشد، سر و صدا باعث استرس و ترس بلدرچین ها شده و به شدت باعث افت تخمگذاری آنها میشود. همچنین لازم است که سالن فاصله استاندارد از مناطق مسکونی و دیگر واحدهای پرورشی داشته باشد (حداقل 2 کیلومتر). بلدرچین ها به فضای بزرگی نیاز ندارد و میتوان 2000 قطعه بلدرچین بالغ را در یک سالن 40 متری پرورش داد. ضروری است که سالن بلدرچین تخمگذار به برق، آب و همچنین گاز دسترسی داشته باشد. در صورت عدم دسترسی به گاز، میتوان سوخت مورد نیاز برای وسایل گرمایشی را از طریق دیگر سوخت های فسیلی همچون گازوئیل تأمین کرد. ناگفته نماند که در فصل های سرد برای گرمایش سالن بایستی از وسایل گرمایشی استفاده شود.

غذای بلدرچین تخمگذار از جوجگی تا بلوغ

درصد مواد غذایی و مواد معدنی در خوراک بلدرچین های تخمگذار و گوشتی با یک دیگر متفاوت است. خوراک این پرنده به صورت آردی یا پلت میتواند در اختیار آنها قرار گیرد. جوجه بلدرچین ها باید حتما با جیره 24 درصد پروتئین تغذیه شوند. تا رسیدن به سن تخمگذاری، بلدرچین ها با 3 نوع جیره مختلف باید بزرگ شوند.

از سن یک روزگی تا دو هفتگی جیره جوجه ها باید از نوع استارتر باشد. از سن دو هفتگی تا 5 هفتگی جوجه ها باید با جیره رشد تغذیه شوند. از سن 6 هفتگی به بعد نیز از دان مخصوص بلدرچین تخمگذار برای تغذیه این پرنده ها استفاده خواهد شد. جیره استارتر، رشد دهنده و دان تخمگذار به صورت بالانس شده توسط شرکت های مختلفی تولید میشود.[recent_posts num="2" cat="" order="asc" orderby="rand"]

غذای بلدرچین تخمگذار از جوجگی تا بلوغ - جوجه کشی دات کام

دان آماده بلدرچین تخمگذار را باید از بازار تهیه کنید. در صورتیکه بخواهید در محل سالن بلدرچین ها دان مصرفی آنها را تولید نمایید، برای جیره نویسی لازم است که حتما از یک کارشناس تغذیه ای دامپزشکی کمک بگیرید. درصد مواد غذایی مورد نیاز بلدرچین های تخمگذار باید به صورت تخصصی توسط کارشناس و مطابق با سن آنها مشخص شود. همچنین برای تهیه دان به دستگاه های آسیاب، میکسر و بالابر نیز نیاز خواهید داشت و نهاده ها را هم باید از بازار مربوطه تهیه کنید.

بلدرچین تخمگذار پس از سن بلوغ روزانه به طور متوسط 30 گرم دان مصرف میکند.

در تغذیه این پرنده از سن جوجگی تا انتهای دوره، لازم است که حتما از دان فرموله شده استفاده شود. بعنوان مثال جوجه ها نسبت  به کمبود ویتامین ها و مواد معدنی مثل روی، فسفر و کلسیم بسیار حساس هستند و اگر دچار سوء تغذیه شوند، با مشکلات مختلفی از جمله کندی رشد، تضعیف سیستم ایمنی، مشکلات تنفسی، کاهش وزن و … روبرو خواهند شد. یا اینکه جیره بلدرچین تخمگذار بعد از سن 42 روزگی نباید بیشتر از 19 درصد پروتئین داشته باشد.

علاوه بر غذا، آب نیز یکی از موارد مهم در تغذیه جوجه بلدرچین ها می باشد. در روز اول بهتر است که با آب شیرین (5 درصد شکر) از جوجه ها پذیرایی کنید. البته میتوان به آبخوری جوجه ها الکترولیت و مولتی ویتامین هم اضافه کرد تا هم انرژی بگیرند و هم اشتهای آنها تحریک شود. (دقت شود که جوجه بلدرچین باید حداقل 24 ساعت در داخل دستگاه باشد و سپس برای تغذیه آن اقدام کرد.) آبخوی جوجه بلدرچین ها در روزهای اول از نوع دستی بوده که متناسب سن و جثه آنها می باشد. دمای آب داخل آبخوری بهتر است که بین 15 الی 20 درجه باشد.

آب باید به صورت 24 ساعته در اختیار جوجه ها قرار گیرد. زمانیکه جوجه رشد کردند به تدریج میتوان آبخوری های کوچک و دستی را با آبخوری های اتوماتیک جایگزین کرد.

شرایط سالن بلدرچین های تخمگذار

دما و رطوبت دو فاکتور محیطی بسیار مهم در پرورش جوجه بلدرچین ها می باشند. جوجه بلدرچین یک روزه تحرک کمی دارد و نمی تواند خود را با دمای محیط وفق دهند. برای همین منظور لازم است که در روز اول و دوم حتما دمای محیط آنها بین 35 الی 36 درجه و رطوبت آن 60 درصد باشد. برای گرمایش جوجه ها معمولا از لامپ مادر مصنوعی استفاده میشود. سپس به تدریج هر هفته دمای سالن باید کاهش داده شود. معمولا هر هفته 2.5  درجه دما را کاهش میدهند و زمانیکه جوجه ها به سن 42 روزگی رسیدند میتوان دمای سالن را بر روی 22 الی 24 درجه تنظیم کرد. پس از این سن تا انتهای دوره دمای 22 درجه برای سالن پرورش بلدرچین تخمگذار ایده ال خواه بود.

در 3 روز اول برای جلوگیری از دهیدارته شدن بدن جوجه ها لازم است که رطوبت سالن نیز 60 درصد باشد. در غیر اینصورت بدن جوجه ها آب از دست داده و وزن کم خواهند کرد. کاهش آب بدن عوارض دیگری هم برای جوجه ها به دنبال دارد.

همچنین سالن پرورش از قبل باید به طور کامل ضدعفونی شده و دما و رطوبت آن نیز تنظیم شده باشند. در زمان جوجه ریزی میتوان با محلول 5 درصد آب و شکر از جوجه ها پذیرایی کرد. این کار باعث افزایش انرژی و تحریک اشتهای آنها خواهد شد. سپس دان مورد نیاز جوجه ها را در سینی دانخوری قرار دهید. اما اگر به شکل صنعتی قصد فعالیت دارید بهتر است که به جای محلول آب شیرین، از مولتی الکترولیت و انرژی پلاس استفاده نمایید.

شرایط سالن بلدرچین های تخمگذار - جوجه کشی دات کام

در یکی دو روز اول سالن باید کاملا روشن باشد تا جوجه ها محل دانخوری و آبخوری ها را تشخیص دهند، شدت نور 60 الی 70 لوکس برای دو هفته اول مناسب خواهد بود.

پس از هفته دوم، شدت نور سالن باید به 10 لوکس کاهش داده شود.

برنامه تحریک نوری بلدرچین ها قبل از سن بلوغ باید اجرا شود. ساعات روشنایی پس از 3 هفتگی به طور منظم افزایش داده خواهند شد. به طوریکه در زمان تخمگذاری بلدرچین ها باید 16 ساعت در طول روز نور ببینند. 8 ساعت خاموشی برای بلدرچین ها کافی خواهد بود. ساعات خاموشی باید از ابتدای شب شروع شود.

اگر می خواهید به شکل سنتی بلدرچین های تخمگذار را بر روی بستر پرورش دهید، بستر سالن باید با پوشال مخصوص مرغداری ها پوشانده شود. استفاده از پوشال در زمان جوجه ریزی نیز ضروری است.

یکی دیگر از نکات مهم در سالن پرورش بلدرچین، رطوبت نسبی محیط می باشد. بهتر است که پس از هفته اول رطوبت سالن پایین باشد چون در هوای مرطوب و نم بسیاری از بیماری های تنفسی و بیمار یهای عفونی در بین بلدرچین ها شیوع پیدا میکند. هوای مرطوبت باعث رشد قارچ ها شده و همچنین گاز آمونیاک بیشتری در هوای مرطوب از فضله بلدرچین ها آزاد میشود. به همین دلیل هوای سالن باید معتدل و تا حدودی خشک باشد.

در داخل سالن، تمامی درزها و شکاف های سالن را ببندید. محل دریچه ها را با توری مناسب بپوشانید تا حشرات به داخل سالن وارد نشوند. چون حشرات میتوانند به راحتی پرنده های شما را آلوده کنند.

پرورش بلدرچین تخمگذار در قفس

قفس های آماده بلدرچین یکی از روش های عالی برای پرورش این پرنده می باشد. زیرا این قفس ها دارای سیستم آبخوری اتوماتیک، دانخوری، سینی تخلیه فضولات و سینی جمع آوری تخم ها می باشند. از این رو مدیریت بلدرچین های تخمگذار در قفس های مخصوص این پرنده بسیار راحت میباشد.

در استفاده از قفس بلدرچین تخمگذار لازم است که جوجه ها ابتدا بر روی بستر بزرگ شوند، وقتی جوجه ها به سن 5 الی 6 هفتگی رسیدند، می توان آنها را به قفس منتقل نمود.

پرورش بلدرچین تخمگذار در قفس - جوجه کشی دات کام

در صورت استفاده از قفس یا روش سنتی سیستم تهویه در سالن پرورش بلدرچین لازم است که به صورت مداوم و 24 ساعته روشن باشد. سالن این پرنده بوی نامطلوب زیادی ایجاد میکند، اگر تهویه آن انجام نگیرد، پرنده دچار استرس تنفسی خواهند شد.

به منظور بهداشت سالن پرورش بلدرچین تخمگذار، بایستی قفس ها را هر ماه شست شو و ضدعفونی نمایید. همچنین سینی فضولات باید به صورت روزانه تخلیه و تمیز شوند. بهتر است که دانخوری ها را هم هر روز بشویید.

جمع بندی

در این مقاله راهنمایی ها و اطلاعات لازم در رابطه با نحوه پرورش و نگهداری بلدرچین تخمگذار را به شما آموزش دادیم. توجه داشته باشید که پرورش این پرنده در مقیاس های کمتر از 2000 قطعه آنچنان توجیه اقتصادی ندارد. همچنین مزرعه های کوچک نیازی به مجوز ندارند. برای اطلاع از نحوه مجوز گرفتن باید به جهاد کشاورزی منطقه خود مراجعه کنید. اگر در مورد فروش تخم بلدرچین نیز نگرانی دارید، لازم است که بدانید برای فروش به شکل بسته بندی معتبر میتوان با مراکز مختلف از جمله مراکز فروش تضمینی و یا با شرکت های بسته بندی همکاری کرد. در این صورت میتوانید محصول خود را به فروش برسانید. توصیه کلی ما به شما این  است که قبل از اقدام برای انجام این کار ابتدا بازار هدف خود را بشناسید و سعی کنید از تجربه پرورش دهندگان فعال هم استفاده نمایید.

دسته‌بندی بلدرچین مقالات پرورش و نگهداری پرندگان
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با کارشناسان فروش کارخانه
سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت