بیماری غاز و علائم آن | راه های پیشگیری و نحوه درمان آنها

شارون استون در کنار دیوار ندبه - جوجه کشی دات کام

آشنایی با بیماری های مهم غاز و نحوه درمان آنها

غازهای پرندگانی بسیار مقاوم در برابر بیماری هستند و بر خلاف مرغ و بلدرچین کمتر درگیر بیماری میشوند. اما برخی بیماری ها هم هستند که غازها حساسیت بیشتری به آن دارند. در پرورش غاز به ویژه زمانیکه جوجه غاز پرورش میدهید حتما باید اقدامات بهداشتی را رعایت نموده و به خوبی از آنها مراقبت کنید. زیرا جوجه ها تا 2 الی 3 هفتگی ضعیف بوده و اگر در معرض محیطهای آلوده و سوء تغذیه قرار گیرند، تلف خواهند شد. برای شناخت بیماری های غاز و نحوه درمان آنها، این مطلب از سایت جوجه کشی دات کام را برای شما آماده کرده ایم.

سرماخوردگی جوجه غاز

جوجه غازها تا سن دو هفتگی حتما باید در محیط گرم نگهداری شوند. وقتیکه با دستگاه جوجه کشی جوجه غاز به دست می آورد، تا 24 ساعت نباید آنها را از داخل دستگاه بیرون بیاورید. بعد از گذشت 24 ساعت جوجه غاز متولد شده را به زیر مادر مصنوعی مثل لامپ های مادون قرمز منتقل کنید. برای مشاهده لامپ های مادر مصنوعی کلیک کنید. یا اینکه اگر تعدادی کمی جوجه غاز دارید برای آنها یک جعبه کارتن روباز تهیه کنید. بر بالای جعبه یک لامپ یا مادر مصنوعی را نصب نموده تا جوجه ها گرم شوند. وگرنه اگر جای جوجه غاز سرد باشد، حتما مریض خواهد شود. بیماری سرماخوردگی در جوجه غازها هم شایع می باشد. این بیماری در نتیجه نوسانات دمایی، سرد بودن محیط یا شنا کردن جوجه غاز در آب پیش می آید.

سرماخوردگی جوجه غاز - جوجه کشی دات کام

برای درمان سرماخوردگی جوجه غاز باید پودر مولتی ویتامین طیور در آبخوری آنها حل کنید تا از آن بنوشند. ظرف آبخوری را حتما بعد از گذشت 12 الی 20 ساعت تمیز نموده و بشویید. چون بعد از گذشت چند ساعت، محلول مولتی ویتامین در آب خاصیت خود را از دست می دهد.

دستگاه جوجه کشی 12 تایی حرفه ای
دستگاه جوجه کشی ۱۲ تایی (حرفه ای)

برای اینکه جوجه غازها دچار بیماری نشوند، جایگاه آنها را همیشه تمیز نگه دارید. مخصوصا مرطوب بودن کف بستر باعث ایجاد آلودگی و بیماری در جوجه ها میشود. همچنین هر چند که جوجه ها شنا کردن را دوست دارند ولی تا سن یک ماهگی بهتر است که شنا نکنند. چون در این سن پرهای آنها چرب نیست و خیس میشوند. در نتیجه جوجه سریعا مریض میشود.

 عفونت باکتریایی کلامیدیوز

بیماری کلامیدیوز کمتر در غازها گزارش شده ولی این بیماری به دیگر طیور و حتی انسان منتقل میشود. لذا حائز اهمیت است که علائم این بیماری در غاز را بشناسیم و هرچه سریعتر آن را درمان کنیم.

علائم بیماری کلامیدیوز در غازها با تنگی نفس، قرمزی و ورم ملتحمه چشم، اسهال، لاغر شدن در ناحیه سینه و التهاب سینسوس ها همراه است.

برای درمان بیماری کلامیدیوز در غاز، میتوان از آنتی بیوتیک طیور همچون تتراسایکلین ها استفاده کرد. گاها این بیماری با سالمونلا نیز همراه می باشد. در این صورت باید برای درمان غاز بیمار شده از ترکیبی از آنتی بیوتیک ها استفاده شود.

بیماری کریپتوسپوریدیوز

این بیماری انگلی یا ریه یا روده غازها را آلوده می کند. اگر ریه آلوده شود، پرنده دچار دیسترس تنفسی (مشکل در نفس کشیدن)، ترشحات چشم و بینی، عطسه کردن و بی حالی میشود. همچنین اگر روده ها الوده شوند، غاز دچار اسهال خواهد شد. غازهای جوانی که به این بیماری مبتلا میشوند، تلفات زیادی میدهند.

نکته مهم: بیماری کریپتوسپوریدیوم بین انسان، دام و طیور مشترک بوده و در انسان ها نیز باعث مشکلات گوارشی و اسهال میشود. لذا در صورت مبتلا بودن پرنده بیمار حتما موارد بهداشتی را رعایت کنید.[recent_posts num="2" offset="2"]

متأسفانه تشخیص این بیماری از سایر بیماری ها کار آسانی نیست. چون علائم آن با اکثر بیماری های طیور مشابه است. تنها راه تشخیص، بررسی آزمایشگاهی ترشحات بینی و فضله پرنده بیمار می باشد. همچنین بیماری کریپتوسپوریدیوم درمان و داروی خاصی ندارد. فقط باید هرچه سریعتر پرنده بیمار قرنطینه و محل پرورش به خوبی ضدعفونی و تمیز شود.

انتریت ویروسی

انتریت ویروسی - جوجه کشی دات کام

ابین بیماری ویروسی یکی از مرض های شایع در اردک ها، مرغابی ها، قوها و غازها می باشد. گاها از این بیماری بعنوان طاعون اردک نیز یا میشود. اردک ها کمتر دچار این بیماری میشوند ولی هرجا اردک و غاز پرورش داده شود، احتمال این بیماری در آن منطقه هم وجود خواهد داشت. میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری واگیردار بسیار بالا می باشد.

علائم بیماری انتریت ویروسی

علائم ظاهری این بیماری در غازها شامل بی حالی و کزکردگی، پرهای ژولیده، حرکت ناگهانی، مسمومیت خونی (سپتی سمی) و اسهال می باشد. لذا تشخیص این بیماری از طریق علائم ظاهری در بیشتر موارد ممکن نبوده و بیشتر به روش آزمایشگاهی و کالبدگشایی مشخص میشود.

برای پیشگیری از این بیماری از واکسن های زنده استفاده میشود. همچنین بهتر است که غازها را به دور از اردک های تجاری پرورش داد. چون اردک های تجاری بیشتر بعنوان ناقل اصلی این بیماری شناخته شده اند.

داروی خاصی برای درمان بیماری انتریت ویروسی وجود ندارد. ولی میتوان از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف مثل انرو سدیم، فلورون، داکسی سایکلین 10 درصد و … برای جلوگیری از عفونت های ثانویه و کاهش عوارض بیماری استفاده کرد.

بیماری مقاربتی غاز

ناحیه تناسلی غازها میتواند درگیر عفونت های باکتریایی شود که نتیجه آن عقیم شدن پرنده میباشد. باکتری مایکوپلاسما یکی از عوامل عفونی شایع در بیماری مقاربتی غاز شناخته میشود.

علائمی مثل التهاب و تورم در ناحیه تناسلی غاز نر، عفونت در اطراف کلواک و زخم در ان محل نشانه های بیماری مقاربتی غاز محسوب میشوند. این بیماری ممکن است در مزارع پرورش غاز خیلی سریع در بین پرنده ها پخش شود.[recent_posts num="2" cat="" order="asc" orderby="rand"]

اگر ناحیه تناسلی غاز نر به هر نحوی مثل تراکم بالا یا درگیری بین طیور زخمی شود، آن غاز به شدت در معرض بیماری مقاربتی قرار خواهد گرفت. در نتیجه جفت گیری غاز نر آلوده با غاز ماده، الودگی از طریق ماده غاز به سایر پرنده ها هم به راحتی قابل انتقال خواهد بود.

برای درمان بیماری مقاربتی غازها استفاده از آنتی بیوتیک های موثر بر مایکوپلاسماها توصیه شده است. از این دسته داروها میتوان به تایلوزین، تتراسایکلین، کلروتتراسایکلین، تیامولین و … اشاره کرد. دامپزشکان در جهت انتخاب داروی مناسب ابتدا تست آنتی بیوگرام انجام میدهند.

بیماری کرم های نواری یا پهن در غاز

با توجه به اینکه غازها پرندگان آبدوست و آبزی هستند، احتمال آلوده شدن آنها به کرم های نواری و پهن بسیار بالا می باشد. کرم های نواری معمولا در غازها مشکل چندانی ایجاد نمیکنند. ولی کرم های پهن باعث جذب پایین و عملکرد نامناسب در غازها میشوند. لذا جداسازی و درمان این نوع الودگی ها در گله های پرورش غاز الزامی است.

تشخیص این نوع کرم ها با بررسی فضله پرنده در کلینک ها امکان پذیر می باشد. برای درمان نیز میتوان از داروهایی مثل بوتينورات یا ترکیب این دارو با ورمال و داروهایی مثل هگزاکلروفن و نیکلوزامین استفاده کرد.

بیماری سالمونلوز در غاز

بیماری سالمونلوز از جمله بیماری های مهم در طیور بوده که غازها نیز درگیر آن میشوند. این بیماری به انسان نیز منتقل شده و باعث ایجاد مسمومیت گوارشی میشود. به همین دلیل شناخت بیماری سالمونلوز، پیشگیری و درمان به موقع آن از اهمیت بالایی برخوردار است.

عامل اصلی این بیماری یک نوع باکتری می باشد که بیشتر در فضله و تخم پرنده پیدا میشود. لذا این بیماری از طریق مدفوع پرنده، یا لوازم مرغداری مورد استفاده مثل دانخوری و آبخوری های آلوده، تجهیزات جوجه کشی و مادر مصنوعی منتقل میشود.

غازهای الوده علائمی مثل انداختن سر رو به پایین، بستن چشم ها، افتادگی بال ها و نامرتب بودن برخی پرها، کم شدن اشتها، مصرف زیاد آب، اسهال و کثیف شدن پرهای اطراف کلواک دارند.

برای جلوگیری از این بیماری در گله ها باید فاکتورهای مدیریتی و اقدامات بهداشتی را در تمامی مراحل کار به دقت رعایت کنید. بعنوان مثال ضدعفونی کردن تخم غاز و گازدادن با فرمالین یا ضدعفونی کردن دستگاه جوجه کشی ، تمیز کردن و ضدعفونی کردن سالن قبل از جوجه ریزی و کنترل جوندگان بسیار مهم میباشد.

برای درمان این بیماری برخی از آنتی بیوتیک ها، فورازولیدون، اسپکتینومایسین، جنتامایسین تزریقی و چندین داروی دیگر قابل استفاده میباشند.

غازها درگیر بیماری های دیگری مثل عفونت قارچی، کوکسیدیوز و بیماری بال فرشته ای نیز میشوند.

راه های کنترل و جلوگیری از بیماری

  • از افراد معتبر و گله های سالم و مطمئن غاز خریداری کنید.
  • از جیره غذایی مناسب برای تغذیه غازها استفاده کنید.
  • دانخوری و آبخوری و دیگر لوازم مورد نیاز را حتما تمیز نگه دارید.
  • هر چقدر محیط نگهداری به دور از استرس باشد، غازها کمتر دچار بیماری خواهند شد.
  • از مزارع و گله های دیگر به گله خود غاز وارد نکنید. همچنین اجازه ندهید پرنده های وحشی به محل نگهداری غازهای شما وارد شوند.
  • حتما غازهای جوجه و جوان را از غازهای بالغ جدا نگه دارید. چون جوجه ها و جوان ها در برابر بیماری حساس هستند.
  • در صورت لزوم و تحت نظر دامپزشک اقدام به واکسیناسیون غازهای خود کنید.
  • در صورت مشاهده علائم بیماری هرچه سریعتر غاز بیمار را جدا و محل نگهداری را ضدعفونی کنید.

جمع بندی

تشخیص بیماری غاز بدون معاینه کلینیکی در بیشتر موارد با اشتباه همراه است. چون اکثر بیمارهای غاز علائم شبیه به هم دارند. فقط با بررسی دقیق و روش های آزمایشگاهی بطور دقیق میتوان نوع بیماری را تشخیص داد. در این صورت روش درمان صحیح آن نیز مشخص میشود. لذا در هنگام مواجه شدن با غاز بیمار باید تمامی علائم آن به خوبی بررسی شوند تا بتوان نوع بیماری را تشخیص داد.

دسته‌بندی اردک و غاز مقالات پرورش و نگهداری پرندگان
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

15 پاسخ به “بیماری غاز و علائم آن | راه های پیشگیری و نحوه درمان آنها”

  1. سلام غازی دارم که حیوان وحشی بهش حمله کرده و گردنش آسیب دیده از گردنش خونشو خورده، حیون نمیتونه رو پاهاش وایسه و نمیتونه گردنشو نگه داره، آیا راه درمان داره؟؟؟

  2. سلام. غاز من تقریبا یکهفتشه از دیروز تاحالا مریض شده و چشماش حالت نیمه بسته هست اب و غذا هم نمیخوره و یکسره خوابش میبره من باید چیکار کنم لطفا کمکم کنید.

    1. سلام دمای نگهداریش باید بالای 30 درجه باشه
      بالای قفسش یه لامپ رشته ای روشن کنید تا گرمش بشه
      مولتی ویتامین هم براش تهیه کنید
      فضلش چجوریه ؟ چه غذایی بهش میدین؟

        1. کارهایی رو که گفته شد انجام بدین دمای محیط نگهداریشم گرم کنید
          سه قطره سرکه سیب طبیعی بریزید توی آبش

    1. سلام علائمی که گفتین شبیه به بیماری نیوکاسل هست
      بهتره سریعا به دامپزشک طیور مراجعه کنید و گرنه تلف میشه
      غاز رو از سایر پرنده ها جدا کنید و دمای محیط نگهداریش رو بالا ببرید
      فضله پرنده چه رنگیه ؟

  3. سلام من یک جوجه قوغاز ۷ روزه که خریدم چشاش نیمه بازه و بازور می ایسته خیلی زرنگ بود و الان سست شده پراش هم پف کرده هیچی هم نمیخوره امروزم رفتم به دارو خانه دامپزشک یک قرص ترکیبی داده اسمش رونیدازول+آمپرلیوم و یدونه هم قطره داده گفته روزی سه بار سه قطره بریزین
    به نظرتون چه کار کنم؟

    1. سلام محیط نگهداریش رو گرم کنید . در صورتی که پرنده دیگه ای دارید از پرنده بیمار جدا کنید.
      طبق گفته دامپزشک عمل کنید

        1. بهتره که به دامپزشک مخصوص طیور مراجعه کنید تا بهترین تشخیص رو بده . متاسفانه اینجوری نمیشه تشخیص دقیقی داد

          1. سلام غاز من دو روزه که فقط آب میخوره اونم زیاد و غذا نمیخوره
            علتش چیه 🥺??

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با کارشناسان فروش کارخانه
سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت