پرورش بلدرچین | اصول نگهداری ، تغذیه ، جوجه کشی ، سودآوری

اصول پرورش بلدرچین

پرورش بلدرچین

بلدرچین ، نوعی از پرندگان جثه کوچک است که از تیره قرقاولیان ، راسته ماکیان سانان می باشد. این پرنده در عین ظاهر کوچک ، جسمی خپل داشته و علاقه زیادی به پرواز ندارد. از این رو بیشتر بر روی زمین لانه سازی و زندگی میکند. بلدرچین پروازهای سریع ولی کوتاه دارد. البته گونه هایی از این پرنده قادرند که مسافت های زیادی را برای مهاجرت پرواز کنند.

پرورش بلدرچین

این پرنده به دلیل مقاومت بالای آن در برابر بیماری ها و محصولات پروتئین دار آن ، هم اکنون در بیشتر کشورها مورد پرورش قرار میگیرد. یکی از اصلی ترین مزایای پرورش بلدرچین ، نیاز به سرمایه کم ، بازار فروش خوب و کوتاه بودن دوره پروار آن می باشد. فراورده های بلدرچین شامل تخم و گوشت آن بوده که دارای ارزش غذایی مفید و طبی می باشند. علاوه بر این موارد از فضولات این پرنده نیز به عنوان کود در رشد محصولات کشاورزی استفاده می شود. به دلیل سازگاری بالای این پرنده با شرایط اقلیمی مختلف ، بلدرچین را می توان در هر مکانی پرورش داد.

با توجه به اشباع نشدن بازار آن ، پرورش بلدرچین هزینه پایین و سود خوبی دارد. در این مقاله از ساست جوجه کشی دات کام توضیحاتی جامع و ساده درباره پرورش بلدرچین را برای شما مخاطبان عزیز بصورت رایگان آماده کرده ایم. مطالب گردآوری شده در این مقاله از تجربه افراد فعال در این حوزه و منابع معتبر داخلی و خارجی می باشد. از شما دعوت میکنم مطلب را تا انتها و به دقت مطالعه فرمایید.

دستگاه جوجه کشی 50 تایی آرکام
دستگاه جوجه کشی آرکام اصل کره

پرورش بلدرچین

پادکست پرورش بلدرچین

در ابتدا نگاهی به تاریخچه و منشأ این پرنده بیندازیم:

تاریخچه و منشا پیدایش بلدرچین:

از نظر محققان زیست شناسی و جانور شناسی ، منشا اصلی پیدایش این پرنده نامشخص می باشد. در کتاب مقدس قرآن از این پرنده به عنوان غذای آسمانی برای رفع گرسنگی قوم یهود در زمان مهاجرت حضرت موسی (ع) یاد شده است. بر اساس شواهد تاریخی در قرن یازدهم ، برای اولین بار پرنده بلدرچین در آسیای شرقی بخصوص در کشور های چین و ژاپن ، اهلی شده و پرورش یافته است.

گفته می شود در آن زمان به دلیل خستگی زود هنگام بلدرچین در حین پرواز ، این پرنده از طرف محلی ها شکار شده و بعدها از طریق اصلاح نژاد ، کار پرورش آن توسعه داده شده است. این پرنده هم اکنون در بیشتر کشورهای آسیایی و اروپایی و آمریکایی به شکل صنعتی پرورش یافته و برای مصارف خوراکی در بازار به فروش می رسد.

خصوصیات بدنی بلدرچین:

بلدرچین ها پرندگان کوتوله و چاق می باشند که نسبت به سایر پرندگان هم جثه خود ، مقاومت بدنی بالایی در برابر ویروس ها و عوامل بیماری زا دارند. جوجه بلدرچین در هنگام تولد وزنی برابر با 7 گرم دارد. این پرنده بین 6 الی 7 هفته (بسته به تغذیه آن) ، بالغ شده و در این زمان می تواند کشتار شود. وزن بلدرچین در این دوره برابر با 150 گرم می باشد. برخلاف بیشتر پرندگان ، وزن ماده این پرنده از وزن نر آن ، سنگین تر می باشد. طول بلدرچین ها نیز تا حدود 20 سانتی متر می تواند قد بکشد.

تخم بلدرچین در رده تخم های ریز ، به حساب می آید که وزنی برابر با 10 گرم دارد.[recent_posts num="2" offset="2"]

پرورش بلدرچینبلدرچین های وحشی میزان تخم گذاری کمتری دارند. در حالی که گونه های اهلی شده می توانند تا سه برابر آن تخم بگذارند. بلدرچین ماده در سال می تواند 150 الی 250 عدد تخم بگذارد. در حقیقت متغیر بودن این مقدار به روش مدیریتی ، میزان جیره غذایی و تنوع آن بستگی دارد. عموما بلدرچین ماده، 42 روز بعد از تولد ، شروع به تخم گذاری می کند و در دو ماهگی به بلوغ کامل جنسی رسیده و آماده تولید مثل می شود. بلدرچین نر نیز در 36 روزگی به بلوغ جنسی میرسد. در حالی که این زمان برای مرغ ها طولانی تر است.

سن کشتار نیز بین 45 الی 60 روز متغیر می باشد. ولی به طور کلی بلدرچین های گوشتی بعد از 55 روز به اندازه مناسب یعنی 150 گرم گوشت خالص برای کشتار می رسند.

پرورش بلدرچین

دوره پرورش در گله های گوشتی دو ماه و در گله های مولد و تخمگذار نهایتا یک سال می باشد. یعنی بعد از یک سال می بایست گله مولد و تخم گذار تعویض شود.

بلدرچین ها به طور طبیعی 2 الی 2 و نیم سال عمر میکنند.

نژاد بلدرچین:

بلدرچین ها دارای نژاد هایی متفاوتی هستند. ولی معروفترین آنها ، بلدرچین معمولی ، بلدرچین ژاپنی ، بلدرچین کالیفرنیایی ، بلدرچین ابی آفریقایی ، بلدرچین چینی و بلدرچین کاهگلی می باشند. در زیر یک آرایه بندی کامل از نژاد های مختلف بلدرچین ارائه شده است.

پرورش بلدرچین

بلدرچین های در دو گونه اصلی بر قدیم و بر جدید تقسیم بندی می شوند که هر کدام دارای سرده های مختلف با نژاد های متفاوتی می باشند.[recent_posts num="2" cat="" order="asc" orderby="rand"]

1. بلدرچین های بر قدیم:
• سرده بلدرچین های اصلی
بلدرچین معمولی
بلدرچین ژاپنی
بلدرچین کاهگلی
بلدرچین نیوزیلند
بلدرچین بارانی
بلدرچین هارلکین
بلدرچین جزایر قناری
بلدرچین قهوه ای
بلدرچین ابی آفریقایی
بلدرچین آبی آسیایی
• سرده Anurophasis
بلدرچین برفی
• سرده بلدرچین های بوته زار
بلدرچین بوته زار جنگلی
بلدرچین بوته زار صخره
بلدرچین بوته زار رنگی
بلدرچین بوته زار مانیپور
• سرده ophrysia
بلدرچین هیمالیا
2. بلدرچین های بر جدید
• سرده Oreortyx
بلدرچین کوهی
• سرده زیبا پوش
بلدرچین پولکدار
بلدرچین آراسته
بلدرچین کالیفرنیا
بلدرچین گمبل

پرورش بلدرچین

• سرده Philortyx
بلدرچین نواری
• سرده بلدرچین های تپه ای
بلدرچین تپه ای شمالی
بلدرچین تپه ای گلوسیاه
بلدرچین تپه ای شکم خالدار
بلدرچین تپه ای تاجدار
• سرده بلدرچین های جنگلی
بلدرچین جنگلی مرمری
بلدرچین جنگلی بال خالدار
بلدرچین جنگلی گوش سیاه
بلدرچین جنگلی جلو خرمایی
بلدرچین جنگلی جلو سیاه
بلدرچین جنگلی بلوطی
بلدرچین جنگلی پشت سیاه
بلدرچین جنگلی سینه خرمایی
بلدرچین جنگلی تاکارکونا
بلدرچین جنگلی گلوپوش
بلدرچین جنگلی ونزوئلایی
بلدرچین جنگلی سینه سیاه
بلدرچین جنگلی صورت نواری
بلدرچین جنگلی درخشان
بلدرچین جنگلی خالدار
• سرده Dactylortyx
بلدرچین آواز خوان
• سرده خم پنجه
بلدرچین مانتیزوما
بلدرچین ریز چشم
• سرده Rhynchortyx
بلدرچین صورت برنزه

فضای مورد نیاز برای پرورش بلدرچین:

برای پرورش بلدرچین نیاز به فضای بزرگی نیست ولی می بایست بخش های مختلفی برای محیط پرورش ، محل نگهداری از جیره غذایی آنها ، کشتارگاه و … در نظر گرفت. در کل به دلیل ریز بودن جثه این پرنده ، برای پرورش آن نیاز به مکان های بزرگ نیست.

اما در نظر گرفتن مکانی با فضای کافی می تواند در رشد بلدرچین ها موثر باشد. از آنجایی که استفاده از قفس بلدرچین یک روش عمده برای پرورش بلدرچین است ، اغلب پرورش دهندگان از آن برای نگهداری بلدرچین ها استفاده می کنند. از دلایل اصلی استفاده از قفس برای پرورش گله های گوشتی و پروار بلدرچین ، متمرکز کردن و کنترل راحت پرنده به هنگام بروز ترس و استرس در آنها می باشد.

پرورش بلدرچین

امروزه تعداد زیادی از تولید کنندگان تجهیزات مرغداری ، قفس های مخصوص پرورش بلدرچین تولید می کنند. برای هر بلدرچین ، اختصاص دادن 400 سانتی مربع یا 0.04 متر مربع ، فضا کافی میباشد. به عنوان مثال می توان 140 الی 170 قطعه جوجه یک هفته تا دو هفته را در قفس هایی به ابعاد 40 در 100 پرورش داد. همچنین در زمان بالغ شدن می توان پرنده های مولد را به قفس هایی در ابعاد 15 در 25 سانت برای 20 قطعه انتقال داد.

لازم به ذکر است که معمولا قفس ها را به صورت طبقه ای بر روی هم قرار می گیرند و با توجه به نوع گله و سن آن ، هر کدام را در قفسه های جداگانه قرار میدهند. در جدول زیر فضای مورد نیاز برای قرار گرفتن هر قطعه بلدرچین در قفس را با تفکیک سن و گله نمایش داده ایم.

پرورش بلدرچین

نوع گله سن به هفته فضای مورد نیاز (سانتی متر مربع)

گله های گوشتی و مولد 1 25 – 20
2 30 – 25
3 45 – 40
4 55 – 60
5 70 – 65
6 80 – 75

بعد از شش هفتگی بلدرچین ها معمولا به بلوغ جنسی میرسند و وزن و اندازه آنها به حد استاندارد می رسد.

ویژگی ها و بایدهای محل پرورش بلدرچین :

بعد از انتخاب مکان مناسب و تهیه تجهیزات لازم برای نگهداری از بلدرچین ها ، می بایست شرایط لازم را برای پرورش آنها مهیا کرد. قفس ها معمولا دارای آبخوری و دانخوری می باشند. حتی برای گله های مولد و تخم گذار قفس هایی طراحی می شود که فرآیند جمع آوری تخم ها را بسیار ساده میکند.

برای اینکه در کار پرورش بلدرچین صرف نظر از نوع گله ، به نتایج بهتری دست یابید و بازدهی تولید را بالا ببرید لازم است نکات زیر را در محل پرورش رعایت کنید:

پرورش بلدرچین

1) از جابجایی و نقل مکان های بی مورد قفس ها و پرنده ها اجتناب کنید. این کار باعث ایجاد استرس و ترس در پرنده می شود. در نتیجه این کار ، از کیفیت رشد پرنده کاسته می شود. گله های تخم گذار نیز در اثر تشویش تخم کمتری می گذارند.

2) برای اینکه پرنده روند رشد سریعتر و بهتری را طی کند ، ایجاد محیطی آرام و بدون سر و صدا الزامی می باشد.

3) بلدرچین ها قبل از بلوغ در هر هفته ، نیاز متفاوتی به دما و رطوبت دارند. لذا قفس ها می بایست بر اساس سن پرنده تفکیک شوند. بعنوان مثال جوجه بلدرچین های جوان و تازه متولد شده نیاز به گرمای بیشتری نسبت به بالغ شده ها دارند. از این رو دمای سالن آنها باید به شکل تدریجی و صحیح کاهش یا افزایش یابد.

4) نور یکی از تاثیرگذار ترین فاکتورها بر روند رشد بلدرچین ها و افزایش تخمگذاری در آنها می باشد. بنابراین سالن آنها باید به درستی نوردهی شود.

5) به کار بردن روش ها مدیریتی جدید و اصولی می تواند بازدهی کار را دو چندان برابر کند.

6) رعایت تمام نکات بهداشتی برای سلامت گله بسیار مهم می باشد.

برآورد هزینه های اولیه و جاری پرورش بلدرچین :

پرورش بلدرچین

پرورش بلدرچین از جمله مشاغلی می باشد که برای راه اندازی اولیه آن نیاز به سرمایه کلان نیست. تهیه پرورشگاه مناسب و اختصاص دادن یک فضای مناسب به همراه تجهیزات داخلی آن همچون سیستم گرمایشی ، سیستم رطوبت دهی ، سیستم تهویه ، خوراک و دان ، قفس های کافی و در نتیجه خرید تخم ، جوجه و یا مولد می تواند در هزینه های اولیه و سرمایه مورد نیاز برای این کار دخیل باشند. بر اساس تحقیقات برای شروع کار 15 الی 20 میلیون می تواند کافی باشد. در کنار این هزینه های اولیه ، پرورش بلدرچین بسیار پرسود می باشد و در صورت اجرا شدن اصولی در کوتاه مدت علاوه بر بازگشت سرمایه ، سود بسیار مناسبی نیز به همراه خود می آورد.

میزان درآمد حاصل از پرورش بلدرچین :

پرورش بلدرچین نسبت به پرورش طیور پر مصرف دیگر همچون مرغ ، آسان و بی درد سر تر میباشد. پرورش بلدرچین را می توان جزء مشاغل پرسود و زودبازده نامید. گوشت و تخم بلدرچین دارای خواص زیادی است. همچنین محصولات بلدرچین به خوبی در بازار به فروش می روند. با روش های بازاریابی مناسب و به کارگیری ابزارهای جدید میتوان سود حاصله از این کار را چند برابر کرد.

مجوزهای مورد نیاز برای راه اندازی مزرعه پرورش بلدرچین :

برای اینکه فعالیت تان را گسترش دهید و محصولاتی با برند و نام خود به تولید برسانید ، نیاز است تا از مراجع قانونی و مربوطه مجوزهایی دریافت کنید. در نظر داشته باشید یک برند شناخته شده همیشه به خوبی بازاریابی شده و به فروش می رسد. لازم به ذکر است بر اساس جمعیت گله ، یک پرورش دهنده می تواند اقدام به گرفتن مجوز از مراجع قانونی کند. یکی از شروط لازم برای گرفتن مجوز ، داشتن گله ای با حداقل 10 هزار قطعه و زمینی با متراژ چند هزار متر مربع می باشد.

مجوزهای لازم برای احداث مزرعه پرورش بلدرچین و همچین به ثبت رساندن یک برند موارد زیر می باشند:

برای دریافت مجوز ابتدا میبایست یک طرح توجیهی داشت که در آن تمامی ضوابط قانونی و فنی رعایت شده باشد. علاوه بر این طرح توجیهی ، نقشه محل و ساختمان و تاسیسات آن نیز باید آماده گردیده و به اداره امور دام و طیور برای تشکیل پرونده مراجعه شود. واحد امور دام جهاد کشاورزی در صورت تأیید بودن مدارک ، مجوز را صادر می نماید. البته مراحل اداری در هر شهر ممکن است متفاوت باشد. در هر صورت برای راهنمایی بیشتر باید به مرکز امور دام جهاد کشاورزی استان خود مراجعه کنید.

مزایای پرورش بلدرچین :

بلدرچین به دلیل داشتن گوشتی سرشار از پروتئین و مواد معدنی یکی از منابع بسیار غنی غذایی در اکثر کشورها به شمار می آید. علاوه بر گوشت آن ، تخم بلدرچین ، نیز نسبت به تخم مرغ خواص بیشتری دارد. پرورش بلدرچین نسبت به سایر طیور ، راحت تر بوده و نیاز به سرمایه کمتری دارد. همچنین پرورش بلدرچین ، یک شغل زود بازده و پرسود می باشد.

پرورش بلدرچین ، به دلیل نوپا بودن در حوزه صنعت کشاورزی ، اخیرا مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. این پرندگان به دلیل مقاومت بدنی بالا ، در بیشتر نقاط قابل پرورش می باشند. سرعت رشد این پرندگان بیشتر می باشد.
در کل می توان گفت عوامل مهمی همچون سرعت رشد بالا ، سن کشتار پایین ، تخم گذاری بالا ، کیفیت بسیار بالای گوشت و تخم ، قیمت مناسب گوشت و تخم آن ، هزینه های جاری پایین ، هزینه های ثابت پایین و نگهداری آسان با سایر شاخه های دامپروری و طیور ، باعث می شود پرورش بلدرچین توجیه اقتصادی داشته باشد.

توجه قشر بیشتر جامعه به تغذیه سالم و مغذی ، سبب افزایش مصرف فرآورده های بلدرچین در خانواده ها شده است.

پرورش بلدرچین

بیماری بلدرچین :

بلدرچین ها در برابر بیماری ها مقاوم می باشند ولی با این حال جوجه بلدرچین ها ، در ابتدا نیاز به مراقبت ویژه ای دارند. به دلیل ضعیف بودن ممکن است این جوجه ها در ابتدا به بیماری هایی که در بین طیور رایج است مبتلا شوند. این پرندگان به ندرت مبتلا به بیماری می شوند و هزینه واکسیناسیون آنها در مقابل سایر طیور بسیار پایین می باشد، حتی نزدیک به 85 درصد محصولات گوشتی این پرنده که در بازار ارائه می شوند ، فاقد هورمون و آنتی بیوتیک ها می باشند.

به هر حال برای به دست آوردن سود بالا و عدم تلف شدن قطعه ها در گله ، رعایت اصول بهداشتی و روش های مدیریتی کارساز ، می تواند امکان بیماری و شیوع آن را در بین گله به حداقل برساند.

همانند طیور دیگر ، بیماری هایی نیز سلامت بلدرچین ها را تهدید می کنند که مهمترین آنها در زیر به همراه توضیحات مربوطه ذکر شده اند.

1) بیماری آنفولانزای پرندگان :

یکی از شایع ترین بیماری بین پرندگان ، آنفولانزا می باشد که نوعی از این آنفولانزا حتی برای انسانها نیز کشنده است. در بین بلدرچین های جوان ، آنفولانزای نوع a و c شناخته شده است. متاسفانه این بیماری می تواند باعث تلفات زیادی در بین گله شود.

2) عارضه خودخوری یا کانیبالیسم :

این بیماری به سبب کمبود بعضی از مواد معدنی در بدن پرنده ایجاد می شود. همچنین عوامل دیگر مثلی ، تراکم زیاد گله در یک محیط ، کمبود دانخوری و آبخوری ، نور نامناسب و عوامل استرس زا می تواند این عارضه را در بین گله تحریک کند. در بیماری کانی بالیسم پرنده به خود و یا سایر پرندگان آسیب می رساند. در حقیقت پرنده با نوک زدن به بدن خود و یا سایر قسمت های خونی پرنده میزبان ، می تواند سبب آسیب دیدن گله شود.

3) بیماری برونشیت :

این بیماری نیز بر اثر یک ویروس مسری و بسیار حاد ، سیستم تنفسی پرنده را مورد هدف قرار داده و در نهایت با ایجاد اختلال در نفس کشیدن پرنده ، باعث مرگ آن می شود. بیماری برونشیت به راحتی می تواند از گله های بوقلمون مجاور در مکان پرورش آنها ، به بلدرچین ها سرایت کند. این بیماری نیز می تواند خسارات سنگینی به گله بزند.

4) بیماری نیوکاسل :

این بیماری ، از خطرناک ترین بیماری هایی می باشد که یک پرورش دهنده می بایست به آن دقت بیشتری کند. میزان تلفات در اثر واگیر دار شدن گله می تواند به بالاترین حد باشد. یعنی می تواند کل گله را از بین ببرد. بیماری نیوکاسل دستگاه عصبی و تنفسی پرنده را آلوده می کند. این بیماری از طریق مدفوع آلوده ، لاشه پرنده بیمار و ترشحات بینی و دهان پرنده بیمار در بین سایر پرنده ها پخش شود.

5) بیماری مارک :

این بیماری می تواند از پرنده های شکاری و یا پرندگان تفریحی به بلدرچین ها سرایت پیدا کنند. بیماری مارک به شدت سیستم عصبی پرنده را آلوده می کند. در اثر مبتلا شدن بلدرچین به این بیماری ، پرنده فلج می شود و یا در راه رفتن تعادل خود را از دست می دهد. لاغری شدید به همراه کز کردگی از دیگر علائم این بیماری می باشند. می توان با پیشگیری و جدا سازی پرنده بیمار از میان گله ، از سلامت سایر پرنده ها محافظت کرد.

6) بیماری کوکسیدیوز:

این بیماری نیز یکی دیگر از بیماریهای شایع بین بلدرچین ها می باشد که سیستم گوارشی پرنده را مورد هدف قرار میدهد. پرنده بیمار در اثر این بیماری نمی تواند تمامی مواد مغذی و معدنی مورد نیازش را جذب کند. بیماری کوکسیدیوز از طریق آب و دان آلوده وارد بدن پرنده می شود.

در صورتی که از گله در برابر این بیماری محافظت نشود تا 60 درصد آن را می تواند تلفظ کند.

بارز ترین علائم این بیماری ، کاهش وزن ، کاهش مصرف خوراک و آب ، اسهال خونی و کسل بودن پرنده اشاره کرد.
برای پیشگیری و درمان این بیماری لازم است که دان پرنده توسط داروها ، انگل زدایی شود. همچنین استفاده از دان و آب بهداشتی و خشک نگه داشتن بستر محیط پرورش می تواند برای پیشگیری از بیماری کارساز باشد. در صورت مبتلا شدن پرنده ، می بایست با واکسن های مخصوص آن ، درمان شود و حتما از گله جداسازی گردد.

7) عفونت کیسه زرد:

کیسه زرد معمولا برای تغذیه جوجه های تازه متولد شده در بدن آنها و در قسمت ناف می باشد. در صورت آلوده شدن این ناحیه به باکتری ها و میکروب ها ، جوجه به سرعت تلف می شود و از بین میرود. در صورت عفونت کیسه زرد در جوجه ، رنگ آن متمایل به قهوه ای شده و بوی بدی از خود به بیرون منتشر میکند. همچنین رگ های خونی نیز در سطح آن قابل نمایان می شوند.

از عوامل ایجاد این بیماری می توان به آلودگی بر روی سطح تخم های نطفه دار ، آلودگی محل جوجه کشی ، دان و غذای ناسالم ، و نوسانات دمایی اشاره کرد.

نشانه های اصلی این بیماری عبارتند از : ورم ناف ، کاهش خوراک ، اسهال ، بزرگ شدن کیسه زرد و بی حالی
برای پیشگیری جوجه های تازه متولد شده به این بیماری می بایست ، تخم ها را قبل از قرار دادن در دستگاه جوجه کشی ضدعفونی کرد. همچنین ضدعفونی دستگاه جوجه کشی ، متعادل کردن دمای سالن پرورش ، مراقبت و نگهداری پرنده مولد در محیط های بهداشتی می تواند در پیشگیری بیماری عفونت کیسه زرد موثر باشند.

در زمان دچار شدن پرنده نیز می توان با آنتی بیوتیک ها تا حدودی به سلامت پرنده کمک کرد. ولی این اقدام می بایست به سرعت انجام بگیرد وگرنه پرنده تلف میشود.

8) بیماری آبله:

در اثر این بیماری ، ممکن است قسمت هایی از بدن پرنده تاول بزند. این تاول زدگی در قسمت های پلک ، دور چشم ، نوک ، کف پاها اتفاق میافتد. بیماری آبله در بین بلدرچین ها قابل کنترل و درمان میباشد. ولی در صورت عدم کنترل و درمان میتوان باعث تلف شدن پرنده شود. علائم این بیماری شامل ، ترشحات سفید رنگ در قسمت چشم ها ، ورم کردن پرده روی چشم ، مشکل در خوردن و نوشیدن برای پرنده ، راه رفتن نامتعادل می باشند.

اقدامات پیشگیرانه: رعایت اصول بهداشتی ، ضدعفونی محیط ، جمع آوری به موقع فضولات محل نگهداری پرنده ، جلوگیری از ورود حشرات حامل بیماری

درمان: واکسیناسیون کل گله و افزایش کیفیت دان و جیره غذایی

9) بیماری سر سیاه (هیستومونیازیس):

بیماری سیاه سر نیز یکی از خطرناک ترین بیماری ها برای گله های بلدرچین می باشد. این بیماری در صورت عدم کنترل می تواند به سرعت کل گله را از بین ببرد. بیماری سر سیاه از طریق مدفوع و کرم های موجود در روده پرنده بیمار ، به سایر پرندگان منتقل می شود. این بیماری بیشتر در بین گله های بوقلمون شایع می باشد و گله های بلدرچین نزدیک به این گله ها می توانند در معرض بیماری سر سیاه قرار بگیرند. بیماری سر سیاه اغلب در بلدرچین های 21 روزه به بالا مشاهده شده است و بعد از بالغ شدن در پرنده عفونت می کند.

علائم بیماری: کاهش اشتها ، بی حالی ، مدفوع زرد رنگ ، عطش زیاد پرنده به آب و افتادگی بال ها اشاره کرد.

پیشگیری و درمان : برای پیشگیری از این بیماری می توان به نگه داری پرنده در قفس های مخصوص آن ، خشک کردن زمین و بستر آن ، ضدعفونی کامل تجهیزات داخل قفس و سالن پرورش ، جلوگیری از ورود حشرات به داخل به خصوص کرم های خاکی و از بین بردن کرم های روده ای. عامل این بیماری می تواند تا سالها در بدن کرم های رودهای زنده بماند.

10) بیماری مایکوپلاسما گالی سپتیکوم:

این بیماری نیز یک بیماری عفونی می باشد که دستگاه تنفسی پرنده را آلوده میکند.

بیماری مایکوپلاسما به آرامی باعث از بین رفتن گله می شود و در صورت کنترل میتوان خسارات را نیز به حداقل رساند.

علائم بیماری: تورم در قسمت های زانو ساق و کف پا ، بی حالی ، کاهش اشتها ، فلج شدن ، افتادگی پرها

پیشگیری و درمان : خرید جوجه های سالم و غیر آلوده به بیماری ، رعایت نکات بهداشتی ، استفاده از آنتی بیوتیک ها و واکسن های مربوط

افزایش تخم گذاری بلدرچین:

عوامل متفاوتی در بالا بردن میزان تخم گذاری بلدرچین دخیل می باشد که رعایت هر یک از آنها می تواند نتیجه مطلوبی را برای شما به ارمغان بیاورد .

1- بالا بردن میزان کیفیت جیره غذایی و آب

می توان گفت که توجه به جیره غذایی از اهمیت بسیار بالایی برد خود ار بوده و می تواند در بالا بردن تخم گذاری تمامی پرنده ها از جمله بلدرچین نقش قابل توجهی داشته باشد .

غذا یا دانی که برای تغذیه بلدرچین مورد استفاده قرار می گیرد باید ارزش غذایی بالایی باشد تا بتواند پروتئین مورد نیاز پرنده و همچنین انرژی لازم را برای ان تامین نماید . بهره گیری از موادی مانند کلسیم ، ویتامین ها مختلف و پروتئین را برای پرنده تایمن نماید . چرا که حضور این موارد در مواد غذایی بلدرچین بالا رفتن میزان کیفیت تخم ها را به دنبال خواهد داشت . شایان ذکر است که نبود مواد لازم در غذای این پرنده پایین آمدن راندمان کار می شود . باید به این نکته نیز توجه داشت که بلدرچین بالغ به 23 تا 25 گرم دان در هر 24 ساعت نیازمند می باشد که این مقدار باید در 3 نوبت در بازه زمانی مناسب داده شود .

مورد دیگر که باید در زیر ذره بین قرار بگیرد این است که بالا بردن میزان غذای این پرنده علاوه بر افزایش هزینه ها باعث فربه شدن بلدرچین شده و امکان ابتلا به انواع بیماری ها در ان را بالا می برد .

پرورش بلدرچینآب فاکتور دیگری است که باید به میزان کافی در دمای 20 تا 24 درجه و به صورت تمیز برای پرنده تمین شود چرا که تاثیر بسزایی در بالا بردن راندمان دارد .

2- بهره گیری از تجهیزات لازم و قفس های ایده آل

در هنگام خرید قفس برای این پرنده باید موارد مختلفی مورد بررسی قرار داده شود . برای نمونه توجه به فاصله طبقه ها از همدیگر ، نحوه هوادهی ، رعایت نکات بهداشتی و … از جمله مواردی هستند که باید مورد توجه قرار بگیرند .
استفاده از ابزار ، تجهیزات و قفس های نامناسب باعث پایین آمدن بازده تخم گذاری شده و نهایتاً از دست دادن سرمایه را برای فرد سرمایه گذار باعث خواهد .

3- دما و تهویه سالن پرورش بلدرچین

یکی از مواردی که می تواند باعث ایجاد انواع بیماری های تنفسی برای پرنده شود عبارت گاز آمونیاک می باشد . شایان ذکر است که انباشته شدن فضولات می تواند باعث تولید این گار خطرناک شود از این رو تامین اکسیژن لازم و استفاده از سیستم تهویه مناسب در امر پرورش و نگهداری بلدرچین بسیار مهم و حیاتی می باشد .

پرورش بلدرچین

علاوه بر موارد ذکر شده برای جلوگیری از ایجاد استرس گرمایی و یا سرمایی باید دمای محیطی که پرنده در آن پرورش داده می شود در حدود 20 تا 24 درجه سانتی گراد باشد .

4- ایجاد برنامه منظم برای نوردهی

یکی دیگر ای فاکتور هایی که باید فرد پرورش دهنده به آن توجه داشته باشد نور سالن و یا مکانی که پرنده ها در آن پرورش داده می شوند می باشد . حائز اهمیت است بدانید که بلدرچین ها تخم گذار بسیار به نور حساس هستند از این رو باید در فصل تخم گذاری باید نور سالن در میزان استاندارد تنظیم شود . در حالت استاندارد باید 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی برای بلدرچین ها تامین گردد .

اگر سالن تمامی طول روز و شب روشن باید باعث بلوغ جنسی زودرس در جوجه بلدرچین ها شده و این خود موجب پایین آمدن دوره تخمگذاری می شود . همچنین باید توجه نمایید که اگر نوردهی خیلی کوتاه شود بلوغ در این پرنده ها به تاخیر خواهد افتاد .

5- تهیه بلدرچین های بالغ از اماکن مطمئن

افرادی که نمی توانند به پرورش و نگهداری بلدرچین ها مادر بپردازند لازم است که از مکان های دارای اعتبار جوجه های مولد تهیه نمایند .

6- به حداقل رساندن میزان استرس

ساید در مقاله های مختلف نیز دیده باشید که بر اساس تحقیقات انجام شده کاهش دادن و به حداقل رساندن استرس در این بلدرچین ها می تواند در بالا بردن میزان تخمگذاری بلدرچین ها تاثیر بسزایی داشته باشد . از این رو باید تمامی تمهیدات لازم در نظر گرفته شود و عوامل استرس زا حذف گردد تا شما پرنده شما بتواند با حداکثر بازده به تخمگذاری بپردازد .

7- بهداشت سالن پرورش پرنده

از جمله مواردی که می تواند پرنده شما را در معرض خطر قرار دهد عدم رعایت بهداشت می باشد چرا که این امر می تواند علاوه بر ایجاد انواع بیماری ها باعث استرس پرنده نیز شود . برای جلوگیری از این امر لازم است که شما از ورود افراد متفرقه به مکان تخمگذاری بلدرچین ها ، جلوگیری از نفوذ حشرات به سالن تمهیدات لازم را در نظر بگیرید .

8- خارج کردن فضولات پرنده

همانگونه که قبلاً اشاره شد توده شدن فضولات می تواند باعث تولید گاز آمونیاک شود که این خود در پایین آوردن بازده جوجه کشی نقش قابل توجهی دارد . این رو لازم است که فضولات پرنده ها به صورت منظم و با برنامه از تخلیه شود .

9- کشتار پرنده هایی که بازدهی صفر دارند

زمانی که گله ای مولد دارای محصولاتی کمتر از میزان پیش بینی شده و استاندارد داشته باشد باید اقدام به کشتار ان گله نمود . برای نمونه بلدرچین های مادر دارای دوره 6 ماهه تخمگذاری می باشند از این رو باید بعد از پایان یافت این دوره برای کشتار فرستاده شوند چرا که با گذشت زمان از باروری و ویژگی های بارز این پرنده کاسته شده و نگهداری آن تنها باعث مصرف غذای بیشتر می باشد . از این رو می توان گفت که نگهداری این پرنده بعد از گذشت یک دوره ای از نظر اقتصادی به صرفه نبوده و باید بلدرچین ها جوان تر جای آنها را بگیرند .

تغذیه بلدرچین

همه پرنده ها از جمله بلدرچین از اهمیت بسیار بالایی برخورداراند از این رو مواردی که به عنوان غذا برای این پرنده ها در نظر گرفته می شود باید دارای محتوای لازم مانند پروتئین ، انواع ویتامین ها ، مواد معدنی گوناگون ، آب و … باشد تا پرنده با استفاده از این مواد فرایند رشد و نمو با کیفیت بالایی به انجام رسانده و همچنین برای تخم گذاری آمادگی و سلامت لازم را داشته باشد .

در کنار موارد ذکر شده که به عنوان مواد لازم برای رشد پرنده هستند اب ارزش بیشتری برای پرنده ها دارد و و در صورت عدم تامین آب کافی پرنده با مشکل جدی مواجه می شود . از این رو آب تمیز در مقدار کافی باید به شکل مرتب و 24 ساعت در اختیار پرنده قرار گیرد و توجه کنید که در فصل های گرم اهمیت آب دو چندان می شود .

تغذیه بلدرچین

حائز اهمیت است بدانید که بلدرچین در حدود 2 برابر وزن خود آب می خورد و مساوی با وزن خود غذا مصرف می کند . توجه داشته باشید که اگر نمک بیش از حد استاندارد در جیره غذایی این پرنده حضور داشته باشد مصرف آب این پرنده نیز بالا می رود .

نوع تغذیه بلدرچین ها با توجه به اهداف پرورشی متفاوت می باشد یعنی بلدرچین هایی که برای تولید گوشت پرورش داده می شوند با بلدرچین هایی که برای تولید تخم نگهداری می شوند دارای رژیم غذایی متفاوتی می باشند .

شرایط غذایی بلدرچین

برای تغذیه جوجه ها تا 40 روزه گی باید از آن استارتر استفاده شود چرا که میزان پروتئین در دان استارتر بسیار بیشتر از میزان پروتئینی است که این پرنده در تمام طول زندگی خود دریافت می کند . شایان ذکر است با افزایش یافتن سن جوجه ها نیاز آنها برای مواد غذایی کاهش پیدا می کند و این در حالی است که نیاز آنها برای مواد انرژی زا بالا می رود .
بهتر است چند روز قبل از شروع دوره تخمگذاری یک برنامه غذایی مناسب برای پرنده ها در نظر گرفته شود و این برنامه باید تا پایان دوره تخم گذاری پرنده را مورد پوشش قرار دهد .

توجه داشته باشید که برنامه غذایی برای بلدرچین هایی که برای تولید تخم پرورش داده می شوند با بلدرچین های گوشتی بسیار متفاوت می باشند و عدم رعایت این برنامه می تواند تمام اهداف پرورش دهنده را با شکست مواجه سازد .

تغذیه بلدرچین

میزان مصرف غذای این پرنده

اساساً بلدرچین تخم گذار در دوره تخم گذاری می تواند در حدود 85 گرم دان را در 24 ساعت میل کند و این در حالی است که همین پرنده تنها با خوردن 30 گرم دان یک روز را سپری کرده و زنده بماند . از این رو پرورش دهنده باید دان لازم را برای پرنده های خود به میزان مورد نیاز تامین نماید .

اصولاً غذایی که پرنده بلدرچین به صورت آزاد مورد استفاده قرار می دهد با غذایی که به شکل پایه به آن نیاز دارد می توان تفاوت بارزی را مشاهده کرد و رعایت هر کدام در دوره سنی مختلف باید مورد توجه قرار بگیرد . تامین نیاز های پرنده نه تنها از جنبه مالی به صرفه می باشد بلکه در سالم نگه داشتن پرنده نیز بسیار از اهمیت بالایی برخوردار است .

جوجه کشی از بلدرچین

فرایند تولید مثل پرنده بلدرچین در طبیعت به شکل فصلی می باشد . این پرنده بعد از رسیدن به دوره بلوغ برای جفتگیری آماده می شود . 35 تا 40 روز طول می کشد که این پرنده به بلوغ برسد از این رو سن 50 تا 60 روزه گی برای جفت گیری این پرنده ها بسیار مناسب می باشد . اساساً برای جفت گیری از این پرنده باید 1 نر را برای 3 یا 4 ماده در نظر گرفت . جالب است بدانید که بعد از گذشت 5 تا 8 روز از ورود نر به گله ماده ها ، پرورش دهنده می تواند به جمع آوری تخم های نطفه دار بپردازد .

تخم های نطفه دار حاصل شده از این پرنده ها باید روزانه 3 یا 4 بار جمع آوری شوند تا امکان خراب شدن و آلودگی در آنها وجود نداشته باشد . بعد از جمع آوری توجه داشته باشید که باید تخم های سالم ، دارای شکل استاندارد و بدون آلودگی باید به مکان مخصوص ضدعفونی و پاک سازی انتقال داده شود . با این کار تخم های نطفه دار قبل از انتقال به انبار ذخیره سازی به طور کامل تمیز می شوند .

جوجه کشی از بلدرچین در کشورمان ایران

اصولاً برای ضدعفونی کردن از میکس فرمالین میع (CH20) همراه با پرمنگنات پتاسیم ( KMnO۴) به مقدار 45 mlit فرمالین 40% با 30 g پرمنگنات پتاسیم به ازای هر 1 متر مکعب به مدت 22 دقیقه بهره گیری شود . در آغاز این فرایند لازم است که شما پرمنگنات را در یک قاب از جنس سلف و یا لعاب بریزید و در گام بعدی فرمالین را به آن بیفزایید .

بعد از پخش شدن گاز فرمالین (بسیار خطرناک و کشنده) درب مکان را مورد نظر را ببندید و سپس با سرعت از آنجا خارج شوید .

پرورش بلدرچین

زمانی که برای انبار تخم های نطفه دار این پرنده در نظر می گیرید نباید بیش از 7 روز باشد . دمای انبار باید 16 تا 17 درجه بوده و رطوبتی که تامین می نمایید باید در حدود 71 تا 80 درصد باشد . در این مدت لازم نیست که تخم های نطفه دار دوران داده شوند .

توجه داشته باشید که اگر مدت نگهداری تخم های بیش از 7 روز باشد امکان جوجه کشی موفق از آن به ازای هر روز به مقدار قابل توجهی پایین می آید . بعد از آنکه فرایند ذخیره سازی به پایان رسید لازم است که شما تخم های نطفه دار را به مدت 6 ساعت در محیطی با دمای 25 درجه قرار دهید و سپس آن ها را به دستگاه جوجه کشی خانگی انتقال دهید .

پرورش بلدرچین

دمای ایده آل داخل دستگاه جوجه کشی در دوره ستر 5.37 درجه بوده و رطوبت نیز در حدود 65 درصد می باشد . شایان ذکر است که تخم این پرنده باید به مدت 14 روز در دستگاه دوران ستر را پشت سر بگذارد و در این دوره باید در هر 24 ساعت 3 تا 5 بار دوران داده شود .

بعد از اتمام ستر تخم های نطفه دار بلدرچین وارد دوران هچر شده و باید به سبد هچ انتقال داده شوند . از روز 16 تا 18 که مرحله هچر می باشد باید تخم های نطفه دار بدون چرخش و به صورت ثابت در دستگاه بمانند .

پرورش بلدرچین

فواید تخم بلدرچین

تخم بلدرچین در مقایسه با تخم مرغ دارای 4 تا 5 برابر فسفر ، آهن در حدود 6 تا 7 برابر ، ویتامین بی 12 در حدود 6 برابر و مهم تر از همه دارای 15 برابر ویتامین بی 2 می باشد . باید به این نکته توجه داشت که تخم بلدرچین دارای مقدار قابل توجهی اسید چرب امگا 3 می باشد . این ماده برای بالا بردن هوش و حافظه تاثیر بسزایی دارد .

پرورش بلدرچین

میزان کلسترول در تخم بلدرچین

بلدرچین در مقایسه با مرغ دارای مقاومت بالایی در برابر انواع بیماری ها می باشد . این امر باعث شده تا نگهداری و پرورش بلدرچین بدون نیاز به هیچ دارویی انجام شود از این رو محصولات این پرنده یعنی تخم و گوشت آن کاملاً سالم و ارگانیک می باشد .

مزیت های تخم بلدرچین :

– ایجاد متابولیسم در سلول های بدن یکی از ویژگی های تخم بلدرچین می باشد همچنین بهترین مواد و پروتئین در تخم این پرنده بافت می شود .

– تغذیه از تخم بلدرچین برای بالا بردن هوش فرزند در دوران بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است.

– تغذیه از تخم بلدرچین باعث بهبود اشتها و همچنین رشد کودکان در سنین حساس می شود .

– یکی از ویژگی های بارز تخم بلدرچین تنظیم خواب و سیکل کلی آن است .

خواص تخم بلدرچین

– توصیه می شود برای بالا بردن دوام کلی بدن از تخم این پرنده تغذیه شود .

– تنظیم سیستم های عصبی ، قلبی و همچنین تنظیم بیماری های تشنج از ویژگی های تخم بلدرچین می باشد .

– توصیه می شود افراد سالخورده برای بالا بردن دوام عضلات و استخوان ها مصرف تخم بلدرچین را در برنامه غذایی خود قرار دهند .

– تخم بلدرچین تاثیر بسزایی در بالا بردن میل و توان جنسی دارد .

– یکی از ویژگی های بارز تخم بلدرچین عدم ایجاد حساسیت برعکس تخم بسیاری از پرندگان می باشد .

استفاده از تخم بلدرچین به دلیل خواص درمانی

– مصرف تخم بلدرچین برای درمان و بهبودی بیماری هایی چون کم خونی ، کلیوی ، کبدی ، آسم ، سل ، ناتوانی جنسی ، بازسازی بدن و … توسط پزشکان تغذیه توصیه می شود .

– استفاده از تخم بلدرچین برای بالا بردن میزان شیردهی در مادران شیرده از اهمیت بالایی برخوردار است .

– استفاده از تخم بلدرچین برای افراد ورزشکار به دلیل پروتئین بالای آن بسیار ایده آل می باشد .

– تخم بلدرچین به عنوان یه تغذیه کامل و نداشتن سوئی برای مادران شیرده یک مکمل ممتاز به شمار می رود .

پرورش بلدرچین

خواص گوشت بلدرچین

بلدرچین به دلیل مقاومت بالای در برابر انواع بیماریهای بدون دارو پرورش داده می شود از این رو تخم و گوشت این پرنده به صورت کاملاً ارگانیک حاصل می شود .

تاثیر گوشت بلدرچین بر پوست

گوشت بلدرچین دارای مقدار قابل توجهی ویتامین A ، B و همچنین دارای ویتامین E می باشد . شایان ذکر است که ویتامین E در انواع میوه ها و سبزی ها نیز به فراوانی یافت می شود . استفاده از تخم این پرنده از پیری زودرس جلوگیری می کند و همچنین در بازسازی پوست نقش بسزایی دارد .

رفع مشکلات تنفس

گوشت بلدرچین نقش قابل توجهی در رفع مشکلات تنفس دارد . بر اساس گفته های محققان مصرف گوشت بلدرچین برای رفع مشکلات از جمله آسم ، توبرکلوزیس و دیستروفی عروقی از اهمیت بالایی برخوردار است .

بالا بردن مقاومت استخوان

فسفر و کلسیم دو ماده ای هستند که در گوشت این پرنده به مقدار زیاد یافت می شود . این دو ماده در بالا بردن دوام و مقاومت استخوان نقش بسزایی داشته و به همین دلیل مصرف گوشت بلدرچین از مواردی مانند پوکی استخوان جلوگیری می کند .

تاثیر گوشت بلدرچین در سلامتی فرد

برای پایدار سازی سطح کلسترول ید خون یعنی LDL استفاده از گوشت بلدرچین به دلیل انواع پروتئین های حاضر در ان از بسیار حائز اهمیت بوده و توسط صاحب نظران توصیه می شود . البته باید به این نکته هم توجه داشت که برای استفاده از خواص جادویی گوشت بلدرچین نباید آن را با روغن اشباع برای مصرف آماده نمایید .

گوشت بلدرچین

بهبود و مقابله با بیماری کم خونی

مقدار زیادی آهن در گوشت بلدرچین یافت می شود که برای بیماران مبتلا به کم خونی بسیار مفید می باشد . در واقع آهن موجود در گوشت این پرنده تولید اریتروسیت ها و هموگلوبین را در بدن افزایش داده و در یک حالت کلی باعث حل مشکل کم خونی در بدن فرد می شود .

تامین انرژی لازم برای مصرف کننده

ویتامین B2 قادر است کربوهیدرات را به قند تبدیل نماید و شایان ذکر است که این ویتامین با ارزش در گوشت بلدرچین به فراوانی یافت می شود . توجه داشته باشید که از قند ها تحت عنوان مواد انرژی زا بهره برداری می شود .

برطرف سازی مشکلات گوارشی

دو فرایند هضم و جذب غذا توسط دستگاه گوارش انجام می پذیرد که در صورت بروز مشکل در سیستم گوارشی این دو فرایند با مشکل مواجه می شود . با استناد بر مطالعات و تحقیقات انجام شده استفاده از گوشت بلدرچین آن هم به شکل منظم می تواند باعث رفع این مشکل شده و دستگاه گوارش را در یک شرایط ایده آل قرار دهد.

پرورش بلدرچین در منزل همانند پرورش مرغ راحت بوده و با همان دان مرغ میتوان آنها را تغذیه نمود. اما در مورد جوجه کشی بلدرچین ها باید بدانید که جوجه کشی طبیعی از آنها امکان پذیر نیست. چون بلدرچین ها تمایلی به خوابیدن بر روی تخم ها ندارند. لذا اگر قصد تکثیر این پرنده را دارید با توجه به قیمت دستگاه جوجه کشی خانگی و صنعتی یکی از این محصولات را برای جوجه اوری از بلدرچین و یا دیگر طیور انتخاب کنید.

دسته‌بندی بلدرچین
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

6 پاسخ به “پرورش بلدرچین | اصول نگهداری ، تغذیه ، جوجه کشی ، سودآوری”

    1. با سلام، روزانه حدودا 30 گرم دان و کمی بیشتر برای بلدرچین های تخمگذار کفایت میکند، میزان کلسیم خوراک هم مهم است.

    1. سلام، بله می تونید ولی باید مراقبشون باشید. در ضمن هوا باید گرم باشد زیرا جوجه ها در برابر هوای سرد ضعیف و آسیب پذیر می باشند.

  1. واقعاً عالی بود … دست توتن درد نکنه
    فقط درباره تغذیه و بیماری های بلدرچین بیشتر توضیح بدین … ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با کارشناسان فروش کارخانه
سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت